Learnings Zoom college geven

Gisteren gaf ik via zoom een college over Voice. Dit was de eerste keer dat ik virtueel les gaf, dus tijd om wat punten van reflectie te delen zodat ik de volgende keer het nog wat beter kan doen.

Allereerst: Volgens mij ging het prima. Ik vond dat ik te veel heb gezegd; waar ik in het begin bang was dat ik de tijd niet kon vullen, gingen we tijdens het open gesprek gedeelte over de eindtijd heen (10 minuten maar, maar toch).

De setup werkte; ik kon in zoom slides+video laten zien vanuit mijn webcam feed. Hierdoor had ik ook zicht op de deelnemers. Dat helpt, want veel mensen knikken of schudden als je wat vraagt, maar dat zie je als presentator niet standaard als je op een normale manier presenteert.

Ze gaven aan dat ze veel nieuwe inzichten hadden opgedaan. Ik hoop dat ze ook praktische haakjes hebben gekregen waarmee ze aan de slag kunnen, want anders is het net als fastfood: goed gevoel op het moment zelf, maar na afloop ben je eigenlijk geen stap verder/vraag je je af wat je eigenlijk hebt gedaan in de tijd die je hebt besteed.

Verbeteren voor de volgende keer: - beter tijd indelen in blokken - prompts voor het uitlokken van discussie/nabespreken (sub-)onderwerp voor het geval er geen vragen vanuit de deelnemers zijn - vragen voorbereiden op basis van wie de deelnemers zijn en/of een manier bedenken waarop ik ruimte heb om voorbeelden rondom de markt van de deelnemers mee te nemen (uitwisselbaar, zodat ik niet het hele programma opnieuw moet maken) - slide design aanpassen op formaat video. De video was niet schaalbaar, en de presets zorgde ervoor dat ik loze ruimte overhield op de slide. Ik had nu de linker helft gebruikt voor de slides, en de rest van de ruimte rechts voor de overlay van mijn camera (dat was dus lege ruimte op de slide). Volgende keer even kijken hoeveel ruimt ik kan gebruiken zodat het design op elkaar aansluit. - schakelen van ‘scène’ gaat gemakkelijk, dus ik kan prima afwisselen met volledig scherm slides en slides waar ik met een video overlay overheen zit - ik had een iPad aangesloten als whiteboard. Hierop noteerde ik de vragen van de deelnemers aan het begin. Fijn om dat tijdens de sessie te kunnen raadplegen en zo te kunnen kijken of ik alles behandelde waar behoefte aan was. Daarnaast denk ik dat het ook iets persoonlijks is als iemand op het scherm meeschrijft (ipv typt). Ik moet het vaker doen om te kijken of het ook echt meerwaarde heeft.

Op basis hiervan kan ik mijn verhaal en slides aanscherpen. Leuk om daarna te kijken hoe ik dit vaker kan doen zodat ik er nog wat meer geoefend in raak.

Sam Warnaars @Warnaars