Net heb ik met Arthur de derde livestream sessie gehad. Sinds vorige week hebben we een korte checklist met items die we wilden verbeteren. Bv de checklist om er zeker van te zijn dat de audio nu wel goed door kwam, en een korte agenda met punten die we wilden behandelen.

Nu een dump van dingen die we in het vervolg wellicht willen veranderen, verbeteren of inzichten die naar aanleiding van hoe we het hebben gedaan te binnen schoten.

Raison d’etre

We hebben nog geen duidelijke intro of outro. Wel een formatje, maar niet helder waarom we dit eigenlijk doen. We doen het omdat we het leuk vinden, maar impliciet zijn er nog wel meer redenen waarom we dit doen. Die moeten we wat concreter krijgen. Je wil mensen die meekijken niet lastig vallen met dit soort Meta dingen.

Het blijft een experiment

… je wilt ze niet lastig vallen, maar tegelijk vind ik het nog steeds prima om elke week een klein dingetje beter te doen en zo langzaam het format te laten ontstaan.

Deze week hebben we wat actiever laten weten dat we live gingen: een paar minuten voor de show dropte we de link naar de live show in een whatsapp groep met oud aFrogleap collega’s. De eerste keer met wat publiek/deelnemers.

Publiek maakt het leuker, zeker als je ze kent

Het doel was een klein publiek, zodat eens konden zien wat de interactie was. Dit delen met een groepje mensen die ons kent was eigenlijk een top idee:

  • het publiek is vergevingsgezind en meer geneigd om opbouwende kritiek te geven.
  • door ze onderdeel te maken van de stream geven ze (wellicht later) een voorbeeld van hoe interactie bij deze stream gaat
  • omdat ze ons allebei kennen is er ruimte voor grapjes en vragen die aansluiten bij wie we zijn. Ze starten niet vanaf 0, want ze kennen ons, en daarmee ligt de interactie al op een veel hoger niveau.

Hypothese om in de toekomst te checken: de toon van de interacties van een groep die jou als host kent zijn besmettelijk voor nieuwe mensen in de groep.

Multistreamen en cross-posten: nu nog niet

We streamen naar het kanaal van Arthur. Dat is helemaal prima, want op dit moment vind ik het nog niet waard om te investeren in een tussenschakel die de stream naar meer kanalen uitzend (bijvoorbeeld op mijn LinkedIn). Dit zijn nieuwe vaste kosten voor iets dat geen geld oplevert (wel lol!). Ik kan het in ieder geval nog niet aan mijzelf verkopen.

Natuurlijk blijf ik me zelf elke keer afvragen of het moment er ‘nu’ wel is.

Blind

Technisch hebben we het nu zo opgezet dat ik een Skype gesprek heb met Arthur, en hij de stream opneemt. Ik zie zijn scherm/de stream dus niet.

We kijken of we dit kunnen aanpassen. Het delen van je scherm via Skype geeft een vertraagde low-Res video terug van Arthur. Die vertraging is storend, dan zie ik hem liever vloeiend.

Zelf naar de live stream kijken is zonde van mijn bandbreedte (wellicht is dat iets om te upgraden — een snellere bedrade verbinding moet het gemakkelijk aankunnen). Voor nu is het prima. Ik denk ook dat het gebruiksvriendelijk is om in de manier van communiceren er rekening mee te houden dat iemand niet de hele tijd meekijkt.

Doof

Een andere vorm van blind (voor het gemak noem ik hem maar even ‘doof’) is dat ik nu niet kan zien wie er reageren. Dat is wel jammer, want dat maakt de show minder dynamisch (ik kan geen comments meenemen). Hier moet ik nog eens verder naar kijken.

Volgende week nemen we weer onze call op, en kijken we hoe we het net iets beter kunnen doen. Elke week iets beter zorgt voor iets waar we straks niet alleen kol uit halen, maar ook trots op kunnen zijn.